Mennyibe kerül egy főfal kiváltása?

Sokszor merül fel kérdésként a használt házak megtekintése közben, hogy melyik fal főfal, melyik fal válaszfal, ugyanis a régi házak nagy többsége általában sok kis helyiségre van osztva, manapság pedig a nappali-konyha-étkező tere egy összefüggő térként jelenik meg, erre van igény.

Egy meglévő épületnél ha ez főfalat érint, máris sokan visszariadnak az ekkora léptékű átalakítástól. Pedig nincs miért félni tőle, viszont TERVEZTETNI KELL! A statikus az építésszel karöltve kiszámolja a szükséges áthidalás méretét és konkrét leírást ad arról, hogyan-miképp kell azt megvalósítani.

Nemrég jártunk egy barkácsolt főfalkiváltásos épületben - itt nem készült statikai terv -, ahol az acél gerendának a lehajlása 11 cm volt, az igazságügyi szakértő életveszélyesnek minősítette a födémet. Nem egy ilyen esettel találkoztunk az elmúlt években, de a statikusok órákig tudnának ilyenekről mesélni.

Szóval terveztetni kell, legyen felelőse a dolognak!

A szóban forgó házat sokadik épület megnézése után választottuk ki a tulajdonosokkal, de már az első szemlénél is felmerültek átalakítási igények, melyek a főfalakat (is) érintették. Konkrétan volt egy keskeny, hosszú beépített teraszunk (étkező), belül egy falakkal körbevett "hall", és egy külön konyha.

Ki lehet venni az étkező-hall közötti főfalat? - hangzott el a kérdés.

Ezek a főfalon támaszkodik a fafödém, valamint a főtető is. A kiváltandó falszakasz hossza közel 6 méteres.

Statikus számolt, rajzoltunk, kőműves pedig nekikezdett.

 

Első körben alá kellett támasztani a födémet, majd kibontani alóla a falat.

A bontás során derült ki (előre sejtettük a statikussal), hogy a falszerkezet hiába kisméretű tégla, nem alkalmas arra, hogy az acélgerendák pontszerű terhelését rátegyük, így kellett két zsalukő pillér.

A meglévő falazat alapozása azonban nem bizonyult ezeknek elégségesnek, így két pontalap is készült alájuk.

A zsalukő pillérek két szakaszban épültek fel.

Majd a kötési időt követően felkerültek az acélgerendák, statikus által előírt méretben, összecsavarozva.

Ezután lehetett kivenni a födém alátámasztásait.

Időben ez körülbelül 3-4 hetes folyamat, tehát kapkodni sem szabad vele, mert a pilléreknek és az alapozásnak kell időt hagyni a kötéshez.

Költségben az alábbi munkákat vettük számitásba:

- födém alátámasztás

- falbontás és sittelszállitás

- pontalapok kiásása kézzel

- pontalapok vasszerelése és betonozása

- zsalukő pillérek vasszerelése, felrakása, betonozása

- I-acélgerendák elhelyezése, összecsavarozása

- fuvardíjak

(Később készül a pillérek vakolása, az acélgerenda gipszkartonnal burkolása)

2020-as anyag- és munkadíj árakon ez 521.850 Ft-ba került.

Amennyiben kisebb a nyílás, az csak az acél gerenda méretét befolyásolja, illetve a kibontott fal mennyiségét. Tehát ugyanez 4 méteres falnyílás esetén 550.000 Ft körül alakulna.

Természetesen a kisebb nyílások áthidalása ennek a költségnek a töredékébe kerül, részben azért, mert sok esetben (megfelelő) kerámia áthidalóval megoldható a dolog, másrészt pedig a kisebb nyíláskiváltás nem okoz olyan pontszerű terhelést, amit a meglévő fal ne bírna el.

Szándékosan nem írtunk sem acélgerenda méretet, sem pedig egyéb minőségi adatot, mivel minden épület más és más, statikus számolja ki ezeket.

Ebből a blogbejegyzésből ne a konkrét anyagokat keressétek, csak az építési elvet és a körülbelüli költségeket szerettük volna bemutatni.

Háznézések során az ilyen átalakításokat 3-600.000 Ft-ra szoktuk becsülni, amikor kérdezik a várható költségét. Értelemszerűen amikor egy lakóépületben 3-4 ilyenre van igény, ott már komolyan el kell gondolkodni azon, vajon tényleg akarjuk-e.

A fenti épületnél ez a költség véleményünk szerint busásan megtérül, hiszen létrejött egy élhető központi tér.

ÖSSZEFOGLALVA: Keresni kell egy statikust, aki kiszámolja a megfelelő áthidalókat, és utána ez alapján kivitelezőt keresni.

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült